Tidligere Plumbo-trommis Hasse Rønningen ville ikke leve mer, og prøvde å finne den mest smertefrie selvmordsmetoden. Nå forskes det for første gang på artistenes mentale helse i Norge.
MUSIKK

For å grave fram alle fakta om artistenes helseproblemer, har NUMI satt i gang det første forskningsprosjektet i Norge om musikeres mentale helse, arbeidsforhold og bruk av helsetjenester.

Det er et tiltak tidligere trommis i Plumbo, Hasse Rønningen, ønsker mer enn velkommen. I sommer trakk han seg fra bandet etter å ha slitt med angst og depresjon over en lengre periode.

- Jeg synes det er fantastisk at artistenes psykiske helse blir forsket på. Hadde jeg ikke sluttet i bandet og oppsøkt hjelp, ville det gått alvorlig galt med meg, forteller Rønningen til Dagbladet.

Ble paranoid

Han har vært utsatt for et enormt press det siste året. I perioden etter årets Spellemannutdeling ble han og Plumbo hetset av aviskommentatorer, kjendiser og Ola nordmann.

- Hatet vi ble servert var massivt. Vi ble kalt nazister og rasister, og folk skulle banke oss. Når jeg samtidig slet med alt det andre som jeg slet med, var det veldig vanskelig å takle. Jeg ble helt paranoid og måtte hele tiden inn på nettavisene for å sjekke hva folk skulle «ta» oss for i lang tid etterpå, sier Rønningen.

Han forteller at han måtte ha hjelp til å fullføre de siste konsertene med Plumbo i sommer, etter å ha brutt sammen hjemme i stua samme dag som bandet ble tildelt gullplate for deres siste album.

Tomrom

Men da den tidligere Plumbo-trommisen sluttet i bandet, gikk det imidlertid ytterligere nedover med ham. Tomrommet etter bandlivet lot seg ikke fylle.

- Vi hadde vært ute på veien og turné i et vanvittig tempo, og det var først deilig å slutte. Men så ble alt så bråstille. Da gikk jeg på en smell og pådro meg en alvorlig depresjon. Jeg ville ikke leve mer, og prøvde å finne en måte jeg kunne ta livet mitt så smertefritt som mulig, forteller han.

Etter denne episoden forteller Rønningen at han har fått god oppfølging gjennom psykolog og gruppeterapi.

- Nå ser jeg lyset i enden av tunnelen, noe som er lenge siden sist. På mange måter har jeg straffa meg sjøl for å slutte i Plumbo. Jeg hadde jo drømt om bandlivet helt siden jeg var liten gutt, men så taklet jeg det ikke. Jeg ble veldig sinna og selvdestruktiv. Det var liksom enda en ting jeg ikke klarte å fikse.

Vil hjelpe andre

Ifølge en undersøkelse Statistisk sentralbyrå gjorde i 2008, topper artister statistikken over angst og depresjon. En britisk undersøkelse viser også at musikere som har oppnådd suksess har dobbelt så stor sjanse for å dø tidlig som andre.

Rønningen er åpen om plagene sine for å hjelpe andre i samme situasjon.

- Jeg fikk masse positive tilbakemeldinger fra andre artister og fans da jeg valgte å være ærlig om situasjonen min gjennom et innlegg på Plumbos hjemmeside. Det går an å komme seg videre i livet om man får litt hjelp, og man kan leve et godt liv selv om man sliter med psyken.

Resten av Plumbo hyller Rønningen for å stå fram med sin historie.

- Hasse er en god kompis og en god trommis, som vi selvfølgelig savner i bandet. Det er veldig bra at han er åpen om sine erfaringer og fokuserer på psykisk helse. Det synes jeg også flere burde gjøre, sier vokalist Lars Erik Blokkhus.